Wanneer moet je egaliseren ?
Egaliseren doet men wanneer de vloer, de naam zegt het al, niet egaal genoeg is. Ook in een nieuwbouwhuis? Ja! Dit heeft te maken met de beton- of anhydrietvloer die standaard wordt gestort. Dit gebeurt niet altijd even vlak en bovendien zijn (en blijven) deze vloeren korrelig. Wanneer u hier direct op zou laten verlijmen loopt u na verloop van tijd de korreltjes los, waardoor óók uw vloer loslaat. Bij nieuwbouw is egaliseren dus geen overbodige luxe, maar een noodzakelijk iets!
NIET egaliseren kan eigenlijk alleen wanneer uw vloer al eens eerder is geëgaliseerd en u de vorige vloer schadeloos hebt kunnen verwijderen. Of wanneer u kiest voor gebruik van een tussenvloer natuurlijk. Een vloer-expert wil altijd kijken op locatie voor er besloten wordt of egaliseren nodig is. Neemt hij van u aan dat het niet nodig is, dan loopt u kans dat de garantie op uw vloer vervalt. Dus onthoud: een betrouwbaar bedrijf komt altijd de situatie opnemen.
Ook wanneer u een tegelvloer wilt bedekken of als u een vloer wilt ophogen is egaliseren de oplossing. Egaline gebruiken op een houten vloer kan, mits hier overheen spaanplaat wordt gelegd en alle naadjes en randen worden opgevuld. Vaak is dit arbeidsintensiever én duurder dan het gebruik van een geschikte tussenvloer, wij kiezen daarom in dit geval liever voor dit laatste.
![Radiant-Heating-1024×885](https://flevovloeren.nl/wp-content/uploads/2023/01/Radiant-Heating-1024x885-1.webp)
Wat zijn de aandachtspunten bij vloerverwarming?
![15912339481](https://flevovloeren.nl/wp-content/uploads/2023/01/15912339481.png)
![leveling-screed-2048×1634](https://flevovloeren.nl/wp-content/uploads/2023/01/leveling-screed-2048x1634-1.jpg)
Bij vloerverwarming wordt egaliseren juist wel geadviseerd. Het is niet de enige mogelijkheid, maar wel de meest logische. Een vloer verlijmen op een geëgaliseerde vloer is energiezuiniger dan wanneer je kiest voor een tussenvloer, bij elke laag verlies je immers warmte. Wanneer je direct verlijmt behoud je dus het meeste rendement. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij huurwoningen en VVE’s, is het verplicht een zwevende vloer aan te schaffen, dan zit er niks anders op dan het gebruik van een tussenvloer. Wees erop bedacht voor u op vloerentocht gaat, dat u dit goed heeft uitgezocht!
Wanneer u vloerverwarming aan laat leggen, overleg dan goed met uw vloerenleverancier wie de sleuven gaat opvullen of de matten egaliseert en met welk materiaal. Wij doen dit bijvoorbeeld het liefste zelf, omdat we hiermee geen extra dag verliezen (reparatiemortel droogt snel, egaliseren doen we er direct achteraan), maar ook omdat het regelmatig voorkomt dat we bij aankomst niet kunnen egaliseren omdat de vloer bijvoorbeeld niet droog is of wit uitgeslagen. Dit betekent dat er met verkeerde verhoudingen is gewerkt, gevolg: dagen tot weken (!) wachten tot de vloer uitgehard is en soms zelfs nóg een keer egaliseren! Voor niemand leuk dus…
Sommige bedrijven vullen de sleuven met tegellijm, ga hier sowieso niet mee akkoord! Omdat lijm elastisch blijft kan de geëgaliseerde ondervloer op langere termijn gaan scheuren, en dan ligt uw vloer er al even op. Gevolg: de vloer kan er compleet uit klappen! En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen van dingen die mis kunnen gaan wanneer er met te weinig kennis wordt geëgaliseerd. Vraag het bedrijf dat gaat egaliseren daarom goed uit, u weet nu wat u moet vragen.
Hoe worden de kosten van egaliseren bepaald?
De prijzen van egaliseren variëren sterk in de markt. Er zijn bedrijven die heel goedkoop egaliseren. Let op! Soms blijkt dit dan om een laagdikte van 1 mm te gaan, terwijl 3 mm over het algemeen de meest geadviseerde laagdikte is. Voor het ophogen van vloeren zal u vrijwel overal een specifieke offerte moeten aanvragen. Dit kan namelijk niet met elke soort egaline, er is altijd een maximum aantal mm laagdikte die gegarandeerd wordt door de fabrikant. Hierdoor moet men soms uitwijken naar een andere variant egaline, met ook een ander prijskaartje. Daarnaast is de oppervlakte soms ook nog kostenbepalend, minder dan 15m2 wordt doorgaans wat hoger belast. Voor projecten geldt dit de andere kant op; hoe meer meters, hoe goedkoper!